Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Το Impact Hub αναλαμβάνει να «τρέξει» τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης



Το Impact Hub αναλαμβάνει να «τρέξει» τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Γ. Κ. Καρατζάς13/10/201621:053


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης μετά από απόφαση του Δήμου Αθηναίων ανατίθεται για διαχείριση στην ομάδα του Impact Hub, που δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

H ομάδα του Impact Hub Athens αναλαμβάνει να «τρέξει» το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης μετά και την ομόφωνη απόφαση της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελείται από τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Σταύρο Μπένο, τον επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον πολεοδόμο Άρη Καλαντίδη και την αντιδήμαρχο Αμαλία Ζέπου.

Η Ομάδα του Impact Hub, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κοκκινάκη και τη Σόφι Λάμπρου, έχει δημιουργήσει το πρώτο τοπικό δίκτυο συνεργατικότητας της Αθήνας (η βάση τους είναι στην περιοχή Ψυρρή), που είναι παγκόσμια συνδεδεμένο.

http://www.protothema.gr/files/1/2016/10/13/dimotiki-agora-kipseli-1.jpg

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συμβουλευτική επιτροπή «πρότεινε ομοφώνως στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη την επιλογή ενός εκ των τεσσάρων υποψηφίων φορέων, όπως αυτοί είχαν προκύψει από προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας, από το σύνολο των αρχικών δεκαεπτά προτάσεων. Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσε η ομάδα του Athens Impact Hub, η οποία σύμφωνα με τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές και τον στόχο, όπως αυτά περιγράφονται στην ανοιχτή πρόσκληση που δημοσίευσε ο δήμος Αθηναίων τον περασμένο Ιούλιο. Περιλαμβάνονται στο τρίπτυχο πολιτισμός-κοινωνική επιχειρηματικότητα-υπηρεσίες, προκειμένου να ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών, ενώ όπως σημείωσαν τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας προς τον δήμαρχο, η πρόταση που τελικώς προκρίθηκε, θα συμβάλει στην ευρύτερη ώσμωση μεταξύ πολιτών, δήμου και δυνάμεων της γειτονιάς».
Η Κυψέλη μοιάζει γκέτο που όμως περιέχει όλους τους πυρήνες για να γίνει μια κοσμοπολίτικη περιοχή»
Κείμενο: Άννα Ρούτση
Φωτογραφίες: © Δανάη Κωτσάκη
«Πότε ανοίγει;», μας ρωτάει ένας κύριος που γυρόφερνε, όση ώρα χαζεύαμε στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. «Στις 4 Ιουλίου φεύγουν οι τελευταίες λαμαρίνες. Τον Σεπτέμβρη θα γίνει το πρώτο άνοιγμα σε δράσεις και η λειτουργία της ξεκινά κανονικά από 1η Γενάρη 2017», είναι η αναλυτική απάντηση.«Έτσι μπράβο, γιατί μας έλειψε!», μας λέει χαμογελώντας. Δεν είναι ο μόνος. Στα λίγα λεπτά που ξεναγούμαστε στην Αγορά, έχει μπει πολύς και διαφορετικός κόσμος, που αντιδρά πανομοιότυπα.
Η Δημοτική Αγορά είναι ένα τοπόσημο της Κυψέλης και ταυτόχρονα ένα στοίχημα. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα των κτιρίων της εποχής εκείνης, χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2005, έχοντας ήδη σταματήσει να λειτουργεί ως αγορά. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για λίγα χρόνια από ομάδες, με τη μορφή αυτοδιαχειριζόμενης κατάληψης για δράσεις, μεταξύ των οποίων μαθήματα γλώσσας σε αλλοδαπούς, μέχρι να κλείσει από το δήμο, προκειμένου να ανακαινιστεί και να παραδοθεί στο κοινό για τη δημόσια χρήση του.
Εδώ και λίγες μέρες, στο φρεσκοβαμμένο, ανακαινισμένο κτίριο, λειτουργεί τοΚέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών. Περιμετρικά, βλέπουμε χώρους με τζαμαρία από τις δύο πλευρές, που θα φιλοξενήσουν δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες. Στα δυο πλαϊνά, ο Κυψελιώτης εργολάβος ανακάλυψε και διατήρησε δυο επιγραφές του ΚΚΕ, γραμμένες αμέσως μετά την απελευθέρωση και πριν τα δεκεμβριανά.

Την πρόταση που κατέθεσε η ομάδα του Impact Hub Athens για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επέλεξε ομόφωνα η συμβουλευτική ομάδα εργασίας του δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Παράταση 10 ημερών ζητάει ο Καμίνης
Σύμφωνα με τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας η πρόταση θα συμβάλει στην ευρύτερη όσμωση μεταξύ πολιτών, δήμου και δυνάμεων της γειτονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου