Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Εισήγηση Χρήστου Προβέζη στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εισήγηση Χρήστου Προβέζη στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Από την αρχή της δράσης των αλληλέγγυων δομών  προέκυψαν πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα ,αλλά και την αναγκαιότητα της μέτρησης της αλληλέγγυας  δράσης .
Ερωτήματα σταχιολογημένα από συζητήσεις στις ΔΟΜΕΣ αλληλεγγύης η τα συντονιστικά <Χωρίς Μεσάζοντες >


      α) Πρέπει  να δίνουμε σε όλους το ίδιο η να παίρνουν κάτι παραπάνω εκείνοι που βοηθάμε στη δομή ?
       β)Θα βάλουμε οικονομικό πλαφον σ εκεινους που έρχονται στη δομή αλληλεγγυης οπως στους δημους και το υπουργειο η θα το κανουμε με αλλο τροπο ?
       γ) Τι θεωρηται συμμετοχη ..... στη δομή αλληλεγγυης ?
       δ) Ποιος ειναι οφελουμενος και ποιος εθελοντής σε μια δομή αλληλεγγυης ?
       ε)Υπάρχουν τρόποι η εγχειρήματα που να δίνουν μια πρόσθετη βοήθεια σε κάποιο ανθρωπο μεσω της εργασιας ?
       στ) Το δικαιωμα στην εργασια ΥΠΑΡΧΕΙ?
      ζ)Τα <Χωρίς Μεσάζοντες > θα μπορουσαν να δωσουν θεσεις εργασιας σε ανεργους των μεγαλων πολεων ?
     η) Υπαρχει τροπος να μετραμε  τους τζιρους στις αλληλεγγυες αγορες?
οι απαντησεις ειναι σχεδον παντα προφανεις αφου  οι δομες αλληλεγγυης δεν ειναι κατι ξεκομενο απο την κοινωνια ! Αφορουν βεβαιως τη δυνατοτητα της κοινωνιας μας να μετρα οτιδηποτε και να ανταποκρινεται με τον τροπο που αυτη επιλεγει σε οποια μετρηση ! Είναι λοιπον καιρος να μπει στις δομες μια παραμετρος που στην ΕΛΛΑΔΑ  εχει παροπλίσει επιμελώς από όλους . ΤΟ ΧΡΗΜΑ ! Φυσικα μιλαμε για χρημα που δεν είναι  ίδιο με το κυριαρχο  (ευρω η δραχμη η λιρα)
Πρέπει να εχει συγκεκριμενες προδιαγραφες .... αλληλεγγυα χαρακτηριστικα , δυνατοτητα κοινωνικης παρεμβασης με θετικο κοινωνικο προσημο ακομη και χωρις τη παρουσια του  δικτυου αλληλεγγυης !
Οριζομε λοιπον   την αναγκη μας σε αλληλεγγυο χρημα αντιδιαμετρικα προς το κυριαρχο και οι ορισμοι παρατιθενται σε αντιδιαστολη.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΧΡΗΜΑ

1) Το χρημα που αντι να υπηρετει τους ανθρωπους απαιτει εκείνοι να το υπηρετουν.

2)Το χρημα που εργαζεται .... εχει δηλαδη επιτοκιο ! Εργαζονται μονο οι ανθρωποι και οι μηχανες .    Αρα το χρημα παραγεται μονο απο ανθρωπινο υδρωτα και λαδι μηχανης !

3) Το χρημα που αναπαραγεται ....δηλαδη εχει θετικο επιτοκιο .
    Τοτε το χρημα δημιουργει ενδιαφερον συσσωρευσης . Τότε η υπερσυσσωρευση και η αύξηση των επιτοκίων δίνει εκθετική καμπύλη στην αύξηση του στασιμου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ .
Αυτη η εκθετική καμπύλη ειναι η καμπύλη καταρευσης του συστηματος ... με βεβαιοτητα ΕΝΑ (Ι)

4)Το χρημα που ΔΕΝ ευννοει το συνολο της ανθρωπινης κοινοτητας .Οι διαδικασιες συσσωρευσης και ανατοκισμού δεν ευννοουν πανω απο 10% του πληθυσμου (κατα καποιους μονο το 1%) . Το υπολοιπο 90%(η 99%) ειναι σε μαρασμο και πιεση ... η οποια με την αύξηση της φορολογιας και των τιμων γινεται αφορητη και πολλες φορες ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ... με αποτελεσμα την καταρευση του συστηματος (εδω η πιθανοτητα ειναι πολυ μικροτερη του 1)

5) Το χρημα που ευννοει τον πλουτο κανοντας ανακατανομη εισοδηματος σε βαρος των εργαζομενων και υπερ του στασιμου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.Γνωριζουμε οτι η λειτουργεια του χρηματοπιστοτικου συστηματος που βρισκεται παγκοσμιως σε ισχυ ειναι να ανακατανεμει τα εισοδηματα υπερ των ιδιοκτητων .Τα χρηματα που χανονται απο τους εργαζομενους προς το τεμπελικο κεφαλαιο .... μονο στη Γερμανια ειναι 600 εκατομυρια ΕΥΡΩ την ημερα !

6) Το χρημα που για να ευνοησει  την αναπτυξη θελει ολο και περισσοτερη ΕΝΤΑΣΗ ! Ενταση  κεφαλαιου και εργασιας . Ετσι δημιουργει μια ακομη εκθετική καμπύλη  με βεβαιοτητα καταρευσης .
Αρα δεν εχουμε οικονομικες δυσλειτουργιες με το υπάρχον χρηματοπιστωτικο συστημα . Εχουμε συστημικο προβλημα !

7) Το χρημα που υποτιμα το λαο και προετοιμαζει πολιτικες ανωμαλιες !
Η Γαλλικη επανασταση ποτισε τον ευρωπαικο πολιτισμο με φρασεις οπως... ΟΛΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ !
Ηδη η λειτουργια του χρηματοπιστοτικου συστηματος  μας εχει ποτισει με το ...ΟΛΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ .
Αλλα υπαρχουν και χειροτερα  HAJEK (1976...117-118) .................
Ενα καλο χρημα , οπως ο καλος νομος , πρεπει να λειτουργει χωρις να λαμβανει υπ οψιν του τις συνεπειες που οι αποφασεις του εκδοτη θα εχουν για γνωστες ομαδες και ατομα.
ΕΝΑΣ αγαθος  ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ  μπορει θεωρητικα να αδιαφορηση  γι αυτες τις συνεπειες , ΚΑΜΙΑ δημοκρατικη κυβερνηση εξαρτημενη απο μια σειρα ειδικα συμφεροντα δεν μπορει ποτε να το κανει .
Εχουμε λοιπον βαθυ ΠΟΛΙΤΙΚΟ προβλημα .

Ψαχνουμε  αλλους δρομους.

ΠΟΚΙΛΙΑ στα χρηματα
ΟΧΙ τραπεζικες μονοκαλλιεργιες
ΝΕΕΣ  συμβασεις στη διαχειρηση του χρονου  εργασιας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΧΡΗΜΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ η περιφερειακα νομισματα ειναι η αμεση αναγκη της κοινωνιας ωστε να αυξηθη η τοπικη οικονομικη δραστηριοτητα ,να βελτιωθουν οι κοινωνικοι και οικολογικοι στοχοι των κινηματων  αλληλεγγυης και να ανατραπει  η πιθανοτητα καταρευσης  του πολιτικοκοινωνικου περιβαλλοντος προς  αυταρχικες μονοκαλλιεργειες

Τα βασικα επιχειρηματα των συμπληρωματικων νομισματων 1

1) Περισσοτερα του ενος νομισματα σε εναν τοπο ειναι παραγοντας χρηματοπιστοτικης σταθεροτητας ! Το πιο ασταθες δασος ειναι εκεινο που εχει ενα ειδος δεντρων.

2)Τα συμπληρωματικα νομισματα ειναι επιβεβλημενα (ανεξαρτητα απο την οποια κριση) για την τονωση του τοπικου εμποριου σε βαρος του παγκοσμιου εμπορικου υπερθεατρου.
Η μικρομεσαια επιχειρηση , η διαχειρηση των νερων , η ανακυκλωση , η συνολικη διαχειρηση τροφιμων γινεται ευκολοτερα με συμπληρωματικα η περιφερειακα νομισματα.

3)Εκπαιδευση, Υγεια, Οικολογια περνανε κριση μεσα στη κριση. Η αναγκη αναπτυξης τις βαζει στη γωνια καθε χρηματοδοτησης. Μια διεξοδος ειναι τα συμπληρωματικα νομισματα ......!

παραδειγματα ,  doule (εκπαιδευτικο νομισμα στη Σενεγαλη), sardex (συμπληρωματικο καταναλωτικο στη Σαρδηνια ),  WIR (συμπληρωματικο στην Ελβετια ...απο το 1934), furrei kippou (υγειονομικο στην Ιαπωνια), C3 uru (M M E με κρατικες εγγυησεις στην Ουρουγουαη)

Καπως ετσι αρχησαμε πλεον να σκεπτομαστε οτι για να λυσουμε , κοινωνικα, πολιτιστικα , περιβαντολογικα προβληματα πρεπει να δημιουργησουμε καποια συμπληρωματικα νομισματα.
1)Ειμαστε πεπεισμενοι οτι με ενα αυτοκρατορικο νομισμα φιαγμενο να ρεει μονο εκει που υπαρχει κερδος , δεν προκειται νε βρουμε οριστικες λυσεις.
2)Χρειαζομεστε  χρημα με ιδιαιτεροτητες και ευαισθησιες. Ειναι εκεινο το χρημα που ολοι θα χρησιμοποιησουμε για πραγματα που δεν θα καναμε ποτε αν αυτο δεν υπηρχε ! Να κανουμε μαθηματα μουσικης παρολο που δεν εχουμε λεφτα .

3)Αυτο το νεο μοντελο χρηματων , το ονομαζουμε συμπληρωματικο γιατι ειναι συμπληρωμα του κυριαρχου νομισματος.
Δεν αμφισβητη η καταργει το υπαρχον. Αντιθετα το κραταει ζωντανο .
Προκειται για δυσκολο και σοβαρο εργο το οποιο απαιτει αναλογη υποστηριξη , κρατικη η περιφερειακη .
4) Τα συμπληρωματικα νομισματα γεννιουνται η φυτευονται σε μειονεκτικες περιοχες η μειονεκτικους κοινονικους τομεις (εκπαιδευση , υγεια) η σε περιθωριακες δραστηριοτητες (ταξιδια)
Σκοπος τους παντα ειναι η προσθετη χρηματοπιστοτικη ρευστοτητα , αλλα και οι νεες ευκαιριες .

5) Τα συμπληρωματικα νομισματα ειναι σωσιβια λεμβος σε περιπτωση καταρευσης του κεντρικου νομισματος. Δινουν λυσεις ρευστοτητας  χωρις να ζητανε μεγαλες εγγυησεις. Εχον απλους κανονες αναλογους  με τα κυριαρχα και ετσι ειναι ευληπτα στο ευρη κοινο .

6)Τα συμπληρωματικα νομισματα ειναι διαδικασια οπου ολοι οι συμμετεχοντε ς κερδιζουν.
Ειναι αντιπληθωριστικα .
Εχουν διαφανες λειτουργιες και διαδικασιες ελεγχου.
Ανακαλυπτουν και καλυπτουν νεες αναγκες.
Δημιουργουν θεσεις εργασιας.
Βελτιωνουν την κοινωνκη αλληλεπιδραση , αυξανουν τους δεικτες κοινωνικης συνοχης .
Ειναι δημιουργοι πλεγματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

7)Ειναι εξω απο το  παγκοσμιο υπερθεατρο , δεν δινουν λυσεις σε παγκοσμια κερδοσκοπικα παιχνιδια . Ειναι αχρηστα στους διεθνεις τοκογλυφους .
Αυτος ειναι ο λογος που δεν δεχονται αναλογες πιεσεις  με τα αυτοκρατορικα νομισματα .

8)Βρισκουν λυσεις στο πανακριβο κρατος προνοιας χωρις  επι πλεον επιβαρυνση του κρατικου προυπολογισμου.
Εχουμε παραδειγματα αυτοχρηματοδοτησης ακομη και για φυσικες καταστροφες μεγαλης εκτασης , (σεισμος Κομπε)

9)Βασιζονται σε εθελοντικες δρασεις και αποφευγουν τη βαρεμαρα του δημοσιου τομεα.
Δινουν διεξοδους και δημιουργικη δραση με συλλογικη νοημοσυνη.
Επιτρεπουν πρωτοβουλιες αυτονομων ομαδων ,ενισχυουν την προσωπικη αυτοεκτιμηση , βελτιονοντα ετσι το κοινωνικο κεφαλαιο που ειναι το πλεον θυγμενο σε καθε κριση.

10)Εδωσαν λυσεις στη κοινωνικη διαχειρηση της γης . Μια διαδικασια που τατελευταια χρονια τωνμεγαλων μεταναστευσεων εχει γινει απανθρωπη.

11) Η αναγκη της κοινωνιας για σμπληρωματικα νομισματα ειναι τοσο μεγαλη που ευκολα μπορουμε να πουμε οτι ειναι μια ΙΔΕΑ  στην ΩΡΑ της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου