Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

η δημοσιογραφία πολιτών και η οριζόντια επικοινωνία είναι ένας από τους τρείς άξονες δράσης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι άλλοι δύο άξονες είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Και οι τρείς αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της διογκούμενης φτώχειας. Το άρθρο του Βασίλη Τακτικού που ακολουθεί αναφέρεται στη σημασία ενός άλλου οριζόντιου και αδιαμεσολάβητου επικοινωνιακού συστήματος στα χέρια των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών.

Η διαλεκτική σχέση «μέσου» και «μηνύματος»

Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι το «μέσον»
ο συνεργατισμός το «μήνυμα» και ελπίδα του κόσμου

Στην εποχή μας η ισχύς των μέσων επικοινωνίας περισσότερο από ότι στο παρελθόν, συνοψίζεται σε αυτό που έχει διατυπωθεί στη θεωρία του Μακ Λούαν «το μέσο είναι το μήνυμα».
Πράγμα που σημαίνει απλά, ότι αυτός που κατέχει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας καθορίζει και το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ η επικοινωνία συνολικά καθορίζει τις κοινωνικές συμπεριφορές, τη μαζική κουλτούρα, την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία.
Η βιομηχανία της μαζικής επικοινωνίας διαμορφώνει τη κοινή γνώμη, κατασκευάζει πολιτική συναίνεση, διαμορφώνει τελικά το συλλογικό φαντασιακό που είναι το ιδεολογικό υπόστρωμα της πολιτικής ηγεμονίας της οικονομικής ολιγαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου