Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Γ. Σγουρός : «Άνθρακες ο θησαυρός για τα ΤΟΠΣΑ της Περιφέρειας»




29/5/2015

Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ο Γιάννης Σγουρός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Είναι λυπηρό που η νέα περιφερειακή διοίκηση επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία της να παράξει έργο για τους πολίτες της Αττικής με την αναπαραγωγή φαιδρών σκανδαλοθηρικών καταγγελιών. Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα ιδίως από τη στιγμή που σπιλώνονται υπολήψεις πρώην συναδέλφων, χωρίς αποδείξεις. Γνωρίζουν όλοι άλλωστε πολύ καλά ότι η άσκηση διοίκησης επί των ημερών μας υπήρξε υποδειγματική και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος με φειδώ και ευλαβική τήρηση των νόμων. Ο δε φάκελος των ΤΟΠΣΑ στον οποίο αναφέρονται είχε αποσταλεί από εμάς για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται και δεν προβλέπεται από το νόμο. Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός».


Ακολουθούν συνοπτικά ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση, ενώ επισυνάπτεται η από 12-4-2013 επιστολή του κ. Σγουρού προς το Ελεγκτικό Συνέδριο :

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης είναι δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 με φορέα διαχείρισης, την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν περιγράφονται με σαφήνεια τόσο στην ΚΥΑ, όσο και στον οδηγό υλοποίησης που εξέδωσε η διαχειριστική αρχή.

Στην πρόσκληση του προγράμματος ﴾2399/3-7-2012 ΑΔΑ:B41B7Λ7-41﴿ υπάρχει σαφής αναφορά στην διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων δικαιούχων συμπράξεων από την επιτροπή αξιολόγησης με αναφορά ακόμα και στην μοριοδότηση που μπορεί να δοθεί, όσο και στην συγκρότηση της επιτροπής που περιέχει την συμμετοχή στελέχους του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την συμμετοχή στελέχους της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής ως πρόεδρο και εκπρόσωπο της Περιφέρειας ως μέλος.

Υπενθυμίζεται προς όσους τώρα κάνουν τους ανήξερους, ότι η συγκρότηση επιτροπών θεμάτων της Περιφέρειας, ή άλλων φορέων στις οποίες ζητείται εκπροσώπηση της Περιφέρειας, τοποθετείται αιρετός εκπρόσωπος ως πάγια τακτική, τακτική που άλλωστε συνεχίζει και η νυν περιφερειακή αρχή.

Για την εκταμίευση των χρημάτων δεν δίνει το «πράσινο φως» η επιτροπή αξιολόγησης η οποία έχει ήδη διαλυθεί, καθώς ολοκλήρωσε το έργο της πριν 2,5 χρόνια, αλλά το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης μετά από έλεγχο που διενεργεί η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή σύμφωνα με τις φάσεις υλοποίησης και τα κριτήρια πληρότητας των φακέλων που ορίζονται από την πρόσκληση του προγράμματος.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να αναφερθούν κάποια χρήσιμα στατιστικά μεγέθη.

Κατατέθηκαν 171 επιχειρηματικά σχέδια συμπράξεων που αριθμούσαν πάνω από 850 εταίρους ﴾Δήμοι, Επιμελητήρια, Ιδιωτικές Εταιρείες, ΜΚΟ κ.α) Ο αριθμός των σχεδίων που κατατέθηκαν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτά που κατατέθηκαν αθροιστικά στις υπόλοιπες 12 περιφέρειες.

Συμμετείχαν ως εταίροι οι 64 από τους 66 δήμους της Αττικής, όλα τα μεγάλα επιμελητήρια της χώρας, αλλά και της Αττικής, ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΒ και όλα τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Αττική.

Εγκρίθηκαν 66 προτάσεις και απορρίφθηκαν 105.

Υπήρξαν 66 ομόφωνες αποφάσεις.

Δεν κατατέθηκε καμία ένσταση.

Δεν υπήρξε καμία καταγγελία από την ανάρτηση τους το Μάρτη του 2013 έως την 18-5-2015 και την καταγγελία του ΠΑΚΟΕ, 3 μήνες πριν την λήξη της 2ης παράτασης υλοποίησης των προγραμμάτων και περίπου 2,5 χρόνια μετά.

Με την από 12-4-2013 επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής ζητήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει σε έλεγχο νομιμότητας, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά που να αμφισβητεί τα αποτελέσματα έργων που θα οδηγούσαν σε 5.000 πιθανές θέσεις απασχόλησης.

Επιπλέον και για την εξυπηρέτηση των πιθανών ωφελούμενων, αλλά και την μεγαλύτερη διαφάνεια δημιουργήθηκε ιστότοπος ﴾www.top-sa.gr﴿ στον οποίο αναφέρονται όλες οι πληροφορίες για τις συμπράξεις, τους εταίρους, τις προσκλήσεις, ακόμα και τις προκηρύξεις συμβάσεων για τα 66 προγράμματα που υλοποιούνται. Ιστότοπο που συνεχίζει να χρησιμοποιεί και η νυν περιφερειακή αρχή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι εταίροι των συμπράξεων με μια απλή πρόσβαση στο internet και χωρίς την ανάγκη να γίνει κάποιος ντετέκτιβ, ούτε να χρειάζεται τρία χρόνια για να ανακαλύψει εταιρείες που αναφέρονται στο επίσημο site της περιφέρειας.

Για την εκταμίευση των χρημάτων δεν δίνει το «πράσινο φως» η επιτροπή αξιολόγησης η οποία έχει ήδη διαλυθεί, καθώς ολοκλήρωσε το έργο της πριν 2,5 χρόνια, αλλά το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης μετά από έλεγχο που διενεργεί η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή σύμφωνα με τις φάσεις υλοποίησης και τα κριτήρια πληρότητας των φακέλων που ορίζονται από την πρόσκληση του προγράμματος.

Και τέλος μερικά πραγματάκια σχετικά με την αξιοπιστία της καταγγελίας :

1. Οι καταγγελίες προς την πρώην διοίκηση της περιφέρειας Αττικής ξεκίνησαν από το ΠΑΚΟΕ, όταν αρνήθηκε η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει εκδήλωση του…

2. Μια απλή επίσκεψη στο διαδίκτυο θα φανερώσει την κατά ριπας ανάρτηση καταγγελιών του ΠΑΚΟΕ προς τους πάντες, και δεύτερον την ταχύτητα και ευκολία με την οποία καταρρέουν οι καταγγελίες.

3. Ελπίζουμε ο εισαγγελέας στον οποίο στέλνει η περιφερειακή διοίκηση την υπόθεση να βρει χρόνο για να την εξετάσει, καθώς εάν επιχειρήσει να εξετάσει τις περίπου 20 καταγγελίες που πραγματοποιεί το ΠΑΚΟΕ εβδομαδιαίως, τότε δεν θα προλαβαίνει να κάνει τίποτε άλλο.
- See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=15928#sthash.8vm6otFz.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου