Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΠΑΣΤΑ… ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ



Υπευθ.επικοινωνίας Π.Χριστοδουλάκης  τηλ.2108100804 mail: pakoe@pakoe.gr


Αθήνα, 30 / 05 / 2015



                                                                                                Δελτίο Τύπου
                                                                                                           


ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΠΑΣΤΑ… ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η επιβεβαίωση των καταγγελιών του ΠΑΚΟΕ που έγινε  στις 21-5-2015 από τη Περιφέρεια Αττικής στις 27-5-2015  για την σκανδαλώδη υπόθεση του πρώην περιφερειακού συμβούλου Κώστα Μπάστα, σχετικά με τη παράνομη  συμμετοχή του ως πολιτικού προσώπου στην  επιτροπή Αξιολόγησης των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ, με την ανάθεση  πολλών από αυτά, σε εταιρείες συμφερόντων του (πάνω από το 1/3)  του συνολικού προϋπολογισμού είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς –προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ο Κώστας Μπάστας πρώην διευθυντής του γραφείου της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου είχε ανάλογη δραστηριότητα τόσο στο πρόγραμμα δια-βίου μάθησης, όσο και στο πρόγραμμα ψηφιακή σύγκλιση με επίκεντρο την ΜΚΟ ΚΕΑΕΠ, που έχει ιδρύσει από το 1996 και τα τελευταία χρόνια ελέγχει μέσω αχυρανθρώπων. Μάλιστα στο σύντομο πέρασμά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης όταν ανέλαβε η Αννα Διαμαντοπούλου κατάφερε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον πίνακα εγκεκριμένων έργων και να τα κατευθύνει στο δικό του κύκλωμα συμφερόντων.
Έτσι το ΚΕΑΕΠ, βρέθηκε παράλληλα να υλοποιεί δεκάδες έργα ψηφιακής σύγκλισης και δια βίου Μάθησης που σε φυσιολογικές συνθήκες αξιολόγησης είναι αδύνατον να συμβεί, γεγονός βέβαια που μπορεί να εξακριβωθεί πλήρως με έλεγχο από τη τραπεζική κίνηση των σχετικών λογαριασμών.
Η υπόθεση Μπάστα είναι βέβαια, μέρος της μεγάλης  «φούσκας» στα άυλα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, δια βίου μάθησης και ψηφιακής σύγκλισης που μπορούν σε μεγάλο μέρος να υλοποιούνται στα χαρτιά και να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε φορείς που τα υλοποιούν ώστε  να διακινούν και το λεγόμενο πολιτικό «μαύρο χρήμα».
Από εμπειρογνώμονες του χώρου υπολογίζεται ότι η «φούσκα» των εικονικών προγραμμάτων ξεπερνάει τα 2 δις μόνον από πόρους του ΕΚΤ και με τους κατάλληλους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να αποδειχθεί με περισσότερα στοιχεία.
Είμαστε βέβαιοι μάλιστα ότι, από την στιγμή που έχει αρχίσει η διοικητική και η εισαγγελική έρευνα  τα περεταίρω ευρήματα που  θα προκύψουν θα είναι κατατοπιστικά για το όλο κύκλωμα.
Η άλλη άκρη του νήματος είναι οι επίσημες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κ. Αντωνοπούλου για παρασιτικό κύκλωμα  και απένταξη προγραμμάτων που σχετίζονται με την κατάρτιση. Και εδώ επίσης βρισκόμαστε στην αρχή.

Υπενθυμίζουμε τις σχετικές δηλώσεις της στις οποίες αναφέρεται  χαρακτηριστικά : «τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από όσο νόμιζα, διότι μόνο όταν ανέλαβα τη καθημερινή διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα συνειδητοποίησα ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολυπλόκαμο, παρασιτικό δίκτυο. Ένα δίκτυο που έχει στηθεί γύρω από τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων και την εκπόνηση μελετών, αλλά με την τεχνογνωσία στη σύνταξη κειμένων «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» που έδινε και μια αληθοφανή δικαιολογία για τη διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε ρόλο περιθωριακό».
¨Αναφέρει επίσης ότι δέχεται πιέσεις με την μορφή καταιγιστικών μηνυμάτων για να συνεχιστεί η ίδια λειτουργία από το συγκεκριμένο κύκλωμα, ενώ διαπιστώνει: «μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ορισμένων Γ.Γ. που «έδεναν και έλυναν», την ώρα που ενώ οι υπηρεσίες μπορούσαν να κάνουν πολλά στον σχεδιασμό προγραμμάτων, παρέμεναν παροπλισμένες. Μελέτες που μοιράζονταν σε εξωτερικούς συνεργάτες, χωρίς να υποστηρίζονται από στοιχειώδη μηχανισμό διάγνωσης αναγκών, απαίτηση που πρέπει και σύμφωνα με την Κομισιόν να εκπληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο... Απλήρωτους καταρτιζόμενους, που περιμένουν για μήνες το πενιχρό αντίτιμο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Κατακερματισμένες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα αλλού να γίνεται η διάγνωση των αναγκών, αλλού ο σχεδιασμός, αλλού η διαχείριση, αλλού η υλοποίηση».

Το παρασιτικό αυτό κύκλωμα έχει ασφαλώς ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, εκταμιεύσεις που έχει κάνει και παραστατικά στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν συστηματικά και να διασταυρωθούν.

Επειδή εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται ότι, ένα μέρος της κρατικής γραφειοκρατίας αδυνατεί η δεν θέλει να ελέγξει ουσιαστικά που πηγαίνουν οι πόροι του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου και ειδικότερα εκείνοι οι πόροι που προορίζονται για τους φτωχούς και ανέργους, το ΠΑΚΟΕ καλεί τα μέσα επικοινωνίας και τους δημοσιογράφους που θέλουν να φωτίσουν περισσότερο την κοινωνία για να τους δώσει περισσότερα στοιχεία για το πως βρήκε το κατάλληλο έδαφος αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς.
Υπάρχουν αφενός, οι λίστες με ιδιαίτερα υψηλά σκανδαλώδη ποσά προς τα κυκλώματα και αφετέρου, σκανδαλώδεις φωτογραφικές προσκλήσεις και εγκρίσεις έργων σε διαπλεκόμενους «δικαιούχους» που με την κατάλληλη  δημοσιογραφική έρευνα μπορούν  να πιστοποιηθούν.



Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου